Catalan wasn't intended for ranting...

Posted by Alex | | Posted On Tuesday 15 March 2011 at 21:03

Avui, vull provar alguna cosa nova. Escric tot aquest blog en català, perquè moltes persones són normalment sorprenents quan dic que parlo, o almenys entenc bé, aquesta llengua. Ho sap, també, que molts de vosaltres us sentiu molests, i a molts més no us agrada llegir-ho. No vaig a disculpar-me, i sols vull fer alguna cosa això una vegada per veure tant difícil és per escriure més i més en català.

Vaig descobrir que cada vegada més molts estudiants de català com a llengua estrangera, o segona llengua, són dividits en dos camps: els a que agrada la llengua, i els a que van aprendre-ho perquè era obligatori. La majoria dels estudiants estrangers, em sembla, són del segon camp. Es queixen molt, perquè són en Espanya per aprendre castellà i en els paisos catalans no ho parlen molt. L'altre problema és que són, normalment, de paisos monolingües -- em sembla que no poden entendre un país que és bilingüe des del principi, no com Alemanya o Polònia, on es aprendre una segona llengua estranger, no natiu.

No vaig a escriure aquest blog per dir-vos que és imperatiu que aprendre la llengua catalana, o altra llengua. No vull dir-vos qualsevol cosa això. Ho sé que tot el món és diferent, i que totes les persones tenen en comú la seva diversitat. Però, em molesta quan una persona diu que aquesta llengua no havia de ser parlat en els paisos catalans, perquè no es la llengua del país (si el italià, o el castellà, o el francès). Em molesta molt, perquè demostra una forma de ignorància cultural dins la persona, fins i tot es parla centenars de llengües estrangers.

I, ho sé que em sembla una mica hipòcrita perquè no m'agrada la llengua francesa molt. La meva opinió és que és la pitjora llengua de les llengües romàniques, però no dic mai que els francesos han de parlar un'altra llengua. Ho sé que és la llengua oficial de França, i per això no es pot canviar al Occità o el Català en aquest cas. No obstant, la idea és la mateixa. Podeu dir-me que no us agrada el català. Podeu dir-me que no voleu aprendre mai aquesta llengua. Però, quan em dieu que els vostres professors han de ensenyar-vos en castellà, o les persones dels carrers han de parlar amb vosaltres en espanyol, em sento molest.

El català és parlat per uns nou milions de persones. Amb l'adició de estudiants estrangers, el numero aixeca fins i tretze milions persones. El primer numero, nou milions, és més que la població de Dinamarca i, per això, existeixen més catalanoparlants que parlants natius del danès. Si us plau, no us queixeu de la llengua quan són més parlants que les persones de una llengua oficial de un país existent.

I, ara i aquí, em sento que tot aquest blog és només una gran queixa. Si us agrada la llengua, molt bé. Si no, no m'importa. Si us queixeu perquè no ho enteneu i no voleu provar a entendre, és molt mal. Per posar fi a aquesta diatriba, vull dir-vos dues coses:

"La reacció a qualsevol paraula pot ser, a una persona, una reacció com la multitud o la de la individual. Depen a la persona de preguntar-se: la meva reacció és individual, o reacciono amb la sentiment popular?"  D.H. Lawrence


"Altre llengua és altre perspectiva de vida."  Federico Fellini

Comments:

There are 0 comments for Catalan wasn't intended for ranting...

Post a Comment